Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Οξυνόφυτα- οξυνόφυλλα




Ορτανσία- Φυλλοβόλος θάμνος με μεγάλα φύλλα και μεγάλα άνθη. Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες ως -15 βαθμούς κελσίου. Δεν αντέχει σε αλκαλικά εδάφη.





Καμέλια- Αειθαλή θαμνόδενδρο. Ανθεκτικό μεχρι -15 βαθμούς κελσίου. Ευαίσθητο σε αλκαλικά εδάφη.






Αζαλέα- Αειθαλής/ Φυλλοβόλος θάμνος. Ανθεκτικό σε θερμοκρασίες ως -10 βαθμούς κελσίου. Ευαίσθητο σε αλκαλικά εδάφη.







Ροδόδενδρο- Αειθαλή. Μεγάλα άνθη με μεγάλα σκληρά πράσινα φύλλα. Ανθεκτικό σε θερμοκρασίες ως -20. 










Γαρδένια- Αειθαλή. Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες










Γενικά: όλα τα οξυνόφυτα θέλουν σκιερό μέρος. Υγρασία, καλή αποστράγγιση. Συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες και ψέκασμα στα φύλλα. Καστανόχωμα με χαμηλό pH. Καθόλου κοπριά. Προληπτικά χρειάζονται σίδηρο.

Καλλωπιστικοί θάμνοι για περίφραξη..




Λιγούστρο- Θάμνος Αειθαλής   








Λιγουστρίνι- Θάμνος Φυλλοβόλος  










Φωτείνια- Θάμνος Αειθαλής με κόκκινα φύλλα









Πυξάρι- Αειθαλή




Βιβούρνο- Αειθαλής και ανθοφόρος θάμνος    





                                                                              







Λεβαντίνη- Αρωματικός αειθαλής θάμνος











Ευώνυμο- Αειθαλής Θαμνος

Σκυλάκι... Ετήσιο φυτό

Σκυλάκι
Τα σκυλάκια, φυτεμένα σε ομάδες, αποτελούν χρωματιστές οάσεις στον καλοκαιρινό μας κήπο. Τα χαριτωμένα τους λουλούδια μοιάζουν με κεφάλι σκύλου κι έτσι πήραν το όνομά τους.

Είναι κατάλληλα για ηλιόλουστα σημεία καθώς αντέχουν και τον πιο καυτό ήλιο και το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.

Είναι πανεύκολα στην καλλιέργειά τους και οι ψηλές ποικιλίες αποτελούν πανέμορφα λουλούδια για το βάζο σας ενώ οι θαμνώδεις ποικιλίες θα γεμίσουν με χρώμα τις ηλιόλουστες γωνιές του κήπου σας ή θα στολίσουν τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Τα λουλούδια εμφανίζονται κατά μήκος ενός μακριού μίσχου, εναλλάξ γύρω από το μίσχο όπως περίπου και τα ζουμπούλια ενώ τα χρώματά τους ποικίλουν από κόκκινα μέχρι λευκά, σε όλους τους ενδιάμεσους τόνους, μάλιστα τελευταία έχουν εμφανιστεί και δίχρωμες ποικιλίες.
Φροντίδα 

Γεμίστε ένα ρηχό δοχείο με χώμα και σκορπίστε τους σπόρους στην επιφάνεια του χώματος. Σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα, κατά προτίμηση κοσκινισμένο, και ποτίστε με ποτιστήρι ή ψεκαστήρι ώστε να οι σπόροι να μην παρασυρθούν από το νερό και βγουν στην επιφάνεια.

Όταν τα φυτά φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, μεταφυτεύστε τα στον κήπο ή σε γλάστρες. Τα σκυλάκια είναι καλύτερα να φυτεύονται σε ομάδες είτε στον κήπο είτε σε συνδυασμό με άλλα φυτά στις γλάστρες. Αν αγοράζετε για πρώτη φορά τέτοιους σπόρους, διαβάστε τις οδηγίες στο πακέτο των σπόρων ώστε να ξέρετε το ύψος που θα φτάσει η συγκεκριμένη ποικιλία που έχετε αγοράσει πριν αποφασίσετε το σημείο που θα το μεταφυτεύσετε.

Οταν ο καιρός αρχίσει να κρυώνει τα σκυλάκια σας θα ξεραθούν και θα πρέπει να τα ξεριζώσετε. Μαζέψτε τους σπόρους τους και αποθηκεύστε τους μέχρι την επόμενη άνοιξη, σε δροσερό και ξηρό σημείο. Η θήκη των σπόρων τους είναι οβάλ, στο μέγεθος περίπου ενός ανθισμένου τους λουλουδιού και έχει δύο ή περισσότερες μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά της. Κάθε τέτοια θήκη περιέχει αρκετούς μικρούς μαύρους σπόρους και θα πρέπει να την τρίψετε/σπάσετε για να πάρετε τα σποράκια. 


Πηγή: www.valentine.gr

Βιολέτα... Ετήσιο φυτό

Βιολέτα
Πανέμορφες, ευωδιαστές και πανεύκολες. Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας. Τα χρώματα των λουλουδιών λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες.

Η ανθοφορία τους διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και τα πρώτα κρύα ενώ τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται στο βάζο για αρκετές ημέρες αναδίδοντας το έντονο αλλά γλυκό τους άρωμα.

Φροντίδα

Δώστε τους άφθονη υγρασία και τακτικό πότισμα και κόβετε τα λουλούδια τους όταν μαραίνονται για να ενισχύσετε τη δημιουργία νέων μπουμπουκιών.

Για να βοηθήσετε τα φυτά σας, βάλτε πασαλάκια πάνω στα οποία θα δέσετε χαλαρά το φυτό καθώς μεγαλώνει ώστε να μην γείρει από το βάρος των λουλουδιών.

Τα φυτά θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα οπότε συλλέξτε όλους τους σπόρους και ξεριζώστε τα ξερά φυτά. Οι σπόροι τους μοιάζουν με πλακέ φασολάκια και περιέχουν δύο σειρές σπόρων που μοιάζουν πολύ στο σχήμα και στο μέγεθος με τους σπόρους της πιπεριάς. Κόψτε αυτά τα φασολάκια μόνο όταν ξεραθούν πάνω στο φυτό και διατηρείστε τους σε δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Στις αρχές Μαρτίου σκορπίστε τους σπόρους πάνω στο χώμα, σε ρηχό δοχείο, και σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα ιδανικά κοσκινισμένο. Ποτίστε με ποτιστήρι ή με ψεκαστήρι ώστε οι σπόροι να μην ανέβουν στην επιφάνεια και περιμένετε περίπου 10-15 ημέρες μέχρι οι σπόροι να βλαστήσουν. Όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων μεταφυτέψτε τα φυτά με προσοχή (οι μίσχοι είναι πολύ λεπτοί και ευαίσθητοι) στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.  


Πηγή: www.valentine.gr

Άλυσσο.. Ετήσιο φυτό


Άλυσσο
Γνωστό και σαν Γλυκό άλυσσο, αυτό το υπέροχο λουλούδι είναι ιδανικό για να γεμίζει τις άκρες σε κάθε παρτέρι, ανάμεσα σε πλακόστρωτα ή σε βραχόκηπους. Τα φυτά είναι καλυμμένα με σωρούς από μικροσκοπικά άνθη που ανθίζουν συνέχεια. Το γλυκό σαν μέλι άρωμα από αυτές τις μικρές ομορφιές γεμίζει τον αέρα γύρω από τον κήπο μας προσελκύοντας μέλισσες και πεταλούδες. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε κρύα κλίματα, ωστόσο αν φυτευτεί σε ημισκιερές θέσεις μπορεί να αντέξει και σε θερμές καλοκαιρινές περιοχές αν δέχεται άφθονη υγρασία. Το βρίσκουμε συνήθως σε χρώμα λευκό ή μοβ και ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Φροντίδα
Αγοράστε υγιή πράσινα φυτά χωρίς σημάδια από φθορές η ασθένειες. Τα φυτά πρέπει να είναι συμπαγή με πολλά φύλλα. Στην πραγματικότητα καλό είναι να μην έχουν ανθίσει ακόμη πράγμα που σημαίνει ότι θα δώσουν την πρώτη τους ενέργεια για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα αντί της ανθοφορίας. Διαλέξτε μια θέση με φως ή ημισκιά. Στο άλυσσο αρέσει το καλοστραγγισμένο χώμα και το μέτριο πότισμα. Φυτέψτε τα φυτά σας νωρίς την άνοιξη, δύο εβδομάδες περίπου πριν τις τελευταίες παγωνιές. Κρατήστε το χώμα για λίγο στεγνό.
Ψαλιδίστε τα μαραμένα λουλούδια για πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας. Αν τα φυτά σας δείχνουν κρεμασμένα στο μεσσοκαλόκαιρο, κλαδέψτε τα περίπου στο μισό μέγεθος για να τα αναζωογονήσετε. Δεν χρειάζεται να λιπάνετε το άλυσσο. Αν το κάνετε το πιο πιθανό είναι να ανθίσει λιγότερο. Όταν καλλιεργείτε άλυσσο σε δοχεία, ξεριζώστε και πετάξτε τα φυτά το φθινόπωρο, μετά τις πρώτες παγωνιές που θα τα καταστρέψουν.

Πηγή: www.valentine.gr