Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Τυποποιήστε το λάδι που παράγετε και κερδίστε υπερδιπλάσια



Την ώρα που έξτρα παρθένο λάδι πωλείται χύμα στα 2 ευρώ το λίτρο, το ίδιο λάδι αν είναι τυποποιημένο η τιμή του αυξάνεται στα 4,5 με 5 ευρώ. Και ενώ οι Ελληνες παραγωγοί ελαιολάδου πουλάνε χύμα, χωρίς να βγάζουν συχνά το κόστος παραγωγής, οι Ιταλοί εισάγουν το ελληνικό λάδι που είναι εξαιρετικό, το τυποποιούν και το χρυσοπουλάνε στις διεθνείς αγορές.

H ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου να χάνονται στο βάθος του χρόνου. Από τη Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα ο καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου μας.

Ομως παρά την τεράστια παράδοση και το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου και την πρώτη σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα οικονομικά οφέλη για τον Ελληνα ελαιοπαραγωγό είναι αρκετά περιορισμένα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά χύμα ελαιόλαδο.

Ενδεικτικά, ενώ το 2007 η συνολική ποσότητα εξαγωγών ελαιολάδου προς τις χώρες της ΕΕ ανήλθε σε 104.000 τόνους, μόνο 8.500 τόνοι αφορούσαν τυποποιημένο ελαιόλαδο (ποσοστό 8%). Η υπόλοιπη ποσότητα 95.500 τόνοι (ποσοστό 92%) αφορούσαν χύμα ελαιόλαδο. Επιπλέον 9.400 τόνοι ελαιολάδου διατέθηκαν σε τρίτες χώρες (όλο εμφιαλωμένο) (Πηγή: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου).

Σύμφωνα, πάντα, με μελέτες και ενημερώσεις από το IOC (International Olive Council - Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου) για τα έτη 2010 και 2011:

Η Ιταλία είναι ένας από του μεγαλύτερους εξαγωγείς ελαιολάδου στον κόσμο. Ομως, η παραγωγή της δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της ιταλικής αγοράς. Εισάγει, λοιπόν, ελαιόλαδο, το εμφιαλώνει και το εξάγει ως ιταλικό προϊόν.

Η Ελλάδα εξάγει το 50% του ελαιολάδου που παράγει. Μόνο το 5% των εξαγωγών είναι εμφιαλωμένο ελαιόλαδο.

Το 75% (3/4) των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου από την Ελλάδα πηγαίνει στην Ιταλία.

Η Ιταλία εισάγει από την Ελλάδα το 37,5% της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που παράγεται στην Ελλάδα. Το 39% της συνολικής ποσότητας των εισαγωγών ελαιολάδου στην Κίνα προέρχεται από την Ιταλία και μόνο το 7% από την Ελλάδα. Το 53,5% της συνολικής ποσότητας των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ προέρχεται από την Ιταλία και μόνο το 1,5% από την Ελλάδα. Το 62% της συνολικής ποσότητας των εισαγωγών ελαιολάδου στη Ρωσία προέρχεται από την Ισπανία, το 25% από την Ιταλία και μόνο το 6% από την Ελλάδα.

Η Ινδία εισήγαγε 4.187 τόνους ελαιολάδου το 2010 (αύξηση 60% σε σχέση με το 2009). Η Ινδία εισάγει ελαιόλαδο από την Ισπανία (49%), από την Ιταλία (42%) και την Τουρκία (5%). Η παρουσία της Ελλάδας είναι ανύπαρκτη.

Κατά την περίοδο 2010-2011, ο Ελληνας παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (1,94 ευρώ το κιλό) να μειώνεται κατά 5%. Κατά την περίοδο 2010-2011 ο Ιταλός παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (3,90 ευρώ/kg) να αυξάνεται κατά 44%.

Εξοπλισμός
Τα βήματα για την ίδρυση ενός μικρού ελαιοτριβείου

Οπως τονίζει ο κ. Αβραάμ Γαβριηλίδης, αντιπρόεδρος της εταιρείας Αφοι Γαβριηλίδη, που δραστηριοποιείται στα γεωργικά μηχανήματα από το 1963, πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για την καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής και τη βελτίωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Μία πιθανή εναλλακτική λύση αποτελεί και η χρήση μικρών συγκροτημάτων ελαιοτριβείων ψυχρής έκθλιψης (εξαγωγής εν ψυχρώ), διφασικών, χωρίς υγρά απόβλητα, με δυνατότητα επεξεργασίας ελαιοκάρπου από 50-350 κιλά/ώρα.

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι μόνο στη γεωγραφική περιοχή της Τοσκάνης (Ιταλία) υπάρχουν 11.500 ελαιοπαραγωγοί που παράγουν ελαιόλαδο που κατατάσσεται στην κατηγορία προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Η μέση τιμή ανά λίτρο του ελαιόλαδου των παραπάνω κατηγοριών ανέρχεται στα 11,58 ευρώ (στοιχεία 2008).

Η εταιρεία Γαβριηλίδης από το 2003 διαθέτει στην ελληνική αγορά μικρά ελαιοτριβεία, που κοστίζουν από 6.000 ευρώ (+ΦΠΑ) και μπορούν να επεξεργαστούν 20 κιλά ελαιοκάρπου την ώρα έως 16.000 ευρώ (+ΦΠΑ) που επεξεργάζονται 100-130 κιλά καρπού την ώρα.

Οπως λέει τα μικρά (50- 350 κιλά ελιάς την ώρα) διφασικά, χωρίς υγρά απόβλητα, του ιταλικού εργοστασίου Toscana Enologica Mori δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ελαιολάδου να παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο, σε συνθήκες και ποιοτικές προδιαγραφές που θα καθορίζουν αποκλειστικά αυτοί, συσκευάζοντας και τυποποιώντας το προϊόν τους με τελικό στόχο να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή τιμή στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Και επισημαίνει: Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την άμεση επεξεργασία του καρπού και την καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου.

Συγκεκριμένα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο: όσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, τόσο μικρότερη είναι η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (ελαιοευρωπεΐνη) και πιο έντονα τα αρώματά του, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και τη δυνατότητα πώλησής του σε υψηλότερες τιμές.

Για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και τυποποίηση του ελαιόλαδου ενός μικρού παραγωγού, είναι απαραίτητος και ο παρακάτω ελαιουργικός εξοπλισμός:
•φίλτρο πλακών,
•γεμιστικό φιαλών (από 250 ml- 5L),
•γεμιστικό για συσκευασίες 150ml-5L,
•ταπωτικό για μεταλλικά βιδωτά πώματα,
•ετικετέζα,
•συρρικνωτής καψυλλίων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μικρά ελαιοτριβεία που λειτουργούν με μονοφασικό οικιακό ρεύμα σε τιμές που διαμορφώνονται ως εξής: στις 6.700 ευρώ (+ΦΠΑ) για επεξεργασία 20-30 κιλών ελιάς την ώρα, 9.000 ευρώ (+ΦΠΑ) για επεξεργασία 40-50 κιλά ελιάς την ώρα και 11.000 ευρώ (+ΦΠΑ) για επεξεργασία 60-80 κιλά ελιάς την ώρα.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται
Εμφιάλωση και διασφάλιση ποιότητας

Η τυποποίηση του ελαιολάδου αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τη γνησιότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που παραλαμβάνεται όπως ακριβώς βγαίνει από το ελαιοτριβείο, χωρίς καμία επεξεργασία ή πρόσμειξη.

Και αυτός είναι ο λόγος που τα επώνυμα, τυποποιημένα ελαιόλαδα ελέγχονται αυστηρά και σταθερά από τους αρμόδιους φορείς. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν τη δικλίδα ασφαλείας για τους καταναλωτές και εγγυώνται την καθαρότητα του τελικού προϊόντος. Οι έλεγχοι γίνονται πάντα βάσει των προδιαγραφών που έχει ορίσει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ελαιολάδου.

Σημειώνουμε ότι κατά την τυποποίηση οπωσδήποτε αναγράφονται υποχρεωτικές ενδείξεις όπως: η ημερομηνία λήξης, θρεπτικά συστατικά, αλλά και τα στοιχεία του τυποποιητή. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια για την ποιοτική διασφάλιση του προϊόντος. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι εφοδιασμένες με πώμα ασφαλείας για την αποφυγή νοθείας. Κατά την τυποποίηση ορίζεται και αναγράφεται απαραιτήτως η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 12 και 18 μηνών. Στο διάστημα αυτό τα συστατικά του ελαιολάδου παραμένουν αναλλοίωτα. Επίσης ο τρόπος φύλαξης είναι σημαντική προϋπόθεση για να διατηρήσει το ελαιόλαδο το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση του και τα πολύτιμα συστατικά του.

Εχθρός του είναι η έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη, αλλά και το οξυγόνο και η υγρασία μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις. Από τη στιγμή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου μέχρι τη στιγμή της τυποποίησης, οι συνθήκες εξαγωγής του ελαιολάδου πρέπει να γίνουν σωστά.

Το ελαιόλαδο από τις ελαιοδεξαμενές και εφόσον έχει απομακρυνθεί η μούργα, οδηγείται στο τυποποιητήριο, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία τυποποίησης σε μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία.

Τα μπουκάλια περνούν από μια αυτόματη φυσητική μηχανή, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σκόνες και στη συνέχεια οδηγούνται στην αυτόματη γεμιστική και ταποτική μηχανή.

Ο εκτυπωτής στοιχείων θα εκτυπώσει διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια θα επικολληθούν οι ετικέτες από την ετικετέζα, θα μπουν τα καψύλλια από την καψυλλιέρα, τα μπουκάλια θα μπουν σε ατομικά κουτιά, ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στο φως και τελικά θα συσκευαστούν σε κιβώτια.

Εταιρεία AiQ
Ανοίγει την πόρτα για τις αγορές του εξωτερικού

Με στόχο να κάνει γνωστό το ελληνικό λάδι στις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, ο κ. Αρης Ξενόφος, δημιούργησε την εταιρεία Aiq International Trade Co.Ltd. Η εταιρεία έχει αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό, την τυποποίηση και τη διάθεση προϊόντων ελιάς στις αγορές εξωτερικού. Τι ακριβώς είναι η AiQ; Ρωτήσαμε τον κ. Ξενόφο και μας απάντησε: H AiQ International Trade Co. Ltd ουσιαστικά αντανακλά τη διαπίστωση του ελλείμματος σε θέματα branding, marketing των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αναγνωρίζοντας ωστόσο την εξαιρετική τους ποιότητα και αναλαμβάνοντας το δύσκολο ομολογουμένως έργο να προβάλει αυτά στη διεθνή αγορά. Προς το παρόν, η εταιρεία εστιάζεται στο ελαιόλαδο και στα παράγωγα της ελιάς με κύρια στρατηγική τον σχεδιασμό, τυποποίηση και διανομή αυτών σε upper end καταναλωτές και σε δίκτυα διανομής με υψηλές απαιτήσεις.

Στο ερώτημα πώς γίνεται η επιλογή των παραγωγών ελαιολάδου, ο κ. Ξενόφος σημειώνει: Η παραπάνω προσπάθειά μας είναι προϊόν καταρχήν έρευνας στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην εγχώρια αγορά για την εύρεση πρώτων υλών, να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι στα υλικά συσκευασίας, που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το τελικό προϊόν από τη μέχρι σήμερα προσέγγιση. Κύριο βάρος συνιστά αναμφισβήτητα το προϊόν του λαδιού και της ελιάς και σε αυτή τη βάση επισκεφθήκαμε, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, παραγωγούς που μπορούν να διασφαλίζουν την ποιότητα αλλά κύρια έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν κάτι νέο και να εμπλακούν υπεύθυνα στη διαδικασία της τυποποίησης.

Ενώ για τις αγορές στόχους, απαντά: Το βάρος της επιχειρηματικής μας στρατηγικής πέφτει κυρίως στις χώρες ανατολικά της Ελλάδος.

Στο βασικό δε ερώτημα «ποιο το όφελος για τον μικρό παραγωγό;» λέει: Πολύ απλά θα μπορούσε κανείς να υπογραμμίσει ως όφελος τις επιλογές διάθεσης που διευρύνονται και ενδεχομένως ένα καλύτερο περιθώριο τιμής. Ωστόσο οφείλω να υπογραμμίσω τουλάχιστον όσον αφορά την AiQ, ότι υπάρχουν περιορισμοί που φράζουν τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Περιορισμοί που αφορούν τις δυνατότητες της γραμμής παραγωγής και τυποποίησης, τον διαθέσιμο μηχανολογικό εξοπλισμό, τον μεγάλο κατακερματισμένο αριθμό των παραγωγών, το έλλειμμα μιας συντονισμένης και επικοινωνιακά πλήρους πρωτοβουλίας από τη μεριά του κράτους και των φορέων που εμπλέκονται.

Πληροφορίες:
ΑΦΟΙ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ Α.Ε.Β.Ε. - Σταδίου 101, Βέροια - Τηλ: 23310 20262 -Fax 23310 20263 - www.agroenos.com - info@agroenos.com
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 08:00-14:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 08:00-14:00 & 17:00-20:00

AiQ: Λεωφόρος Μαραθώνος 33 Ανοιξη- Αθήνα. Τηλ: 210 8004070, fax: 2108145480, mail info@aiq.gr

(Πηγή: Εθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου