Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Μείωση της παραγωγής δημητριακών προβλέπει το IGC


Σε μείωση των εκτιμήσεων της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών για το 2012/2013 προχωρά το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), δίνοντας ώθηση στις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φτάσει τους 1.761 εκατ. τόνους, από 1.767 εκατ. τόνους που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Σεπτεμβρίου.
 Το IGC προβλέπει ότι για το 2012/2013 οι παραγωγές καλαμποκιού και σιταριού αναμένεται να είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αντίστοιχα, στο ρύζι προβλέπεται πως η παραγωγή θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα παραγωγής.

Αναλυτικότερα:
Σιτάρι 
Η  παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να παρουσιάσει μείωση και να κυμανθεί στους 655 εκατ. τόνους, από τους 694 εκατ. τόνους που εκτιμάται ότι ήταν το 2011/2012. Η κατανάλωση παραμένει υψηλή και υπολογίζεται στους 679 εκατ. τόνους, προκαλώντας ένα έλλειμμα 22 εκατ. τόνων, περιορίζοντας τα παγκόσμια αποθέματα στους 172 εκατ. τόνους. Το παγκόσμιο εμπόριο του σιταριού για ζωοτροφή υπολογίζεται στους 132 εκατ. τόνους, χαμηλότερα κατά 13 εκατ. σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.
Καλαμπόκι  
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, υπολογίζεται στους 830 εκατ. τόνους, με την κατανάλωση να παραμένει υψηλή στους 848 εκατ. τόνους. Το έλλειμμα αυτό των 17 εκατ. τόνων αναμένεται να προκαλέσει μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στους 117 εκατ. τόνους, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οι προοπτικές για την παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο έχουν επιδεινωθεί. Επίσης η σπορά στη Νότια Αμερική έχει καθυστερήσει λόγω καιρικών συνθηκών. Παρά την πρόβλεψη για μείωση κατά 3% της ζήτησης, στο τέλος της περιόδου τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου ένα τέταρτο. Οι ανάγκες της ΕΕ για καλαμπόκι παραμένουν αυξημένες κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών. Από την άλλη Κίνα και Μεξικό αναμένεται να περιορίσουν τις εισαγωγές τους.
Ρύζι
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού υπολογίζεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 465 εκατ. τόνων, ωστόσο σε ίσα επίπεδα αναμένεται να είναι η παγκόσμια κατανάλωση. Συγκεκριμένα, η  παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 466 εκατ. τόνων, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης στις ασιατικές χώρες. Έτσι τα παγκόσμια αποθέματα θα διατηρηθούν στους 102 εκατ. τόνους.
Στο μεταξύ, σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών προχώρησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση, «Crop Prospects and Food Situation» του FAO που δημοσιεύτηκε τον Οκτωβρίου, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2012/2013 αναμένεται να φτάσει τους 2.286 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά -2,6% σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή του 2011/2012. Η μείωση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μια σημαντική υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων των σιτηρών στο τέλος του 2013 (χαμηλότερα κατά 28 εκατ. τόνους, από τους 527 στους 499 εκατ. τόνους), ακόμη κι αν η παγκόσμια ζήτηση μειωθεί ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών.

Πηγή: paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου