Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Νομός Ημαθίας


Ο Νομός Ημαθίας, είναι τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυγμένους Νομούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η έκτασή του είναι 1.701 τετρ.χλμ., αποτελείται από 12 Δήμους με πρωτεύουσα τη Βέροια και ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 150.000 κατοίκους περίπου.
Ο Νομός είναι κατά το ήμισυ πεδινός. Το ορεινό του τμήμα αποτελείται από τα όρη Βέρμιο και Πιέρια που τα διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας, ενώ υπάρχουν άλλα δύο μεγάλα ποτάμια, ο Τριπόταμος και η Αράπιτσα, που διασχίζουν αντίστοιχα τις πόλεις Βέροια και Νάουσα.
Ο Νομός θεωρείται πλούσιος σε φυσικούς πόρους, γιατί έχει μεγάλες και εύφορες πεδινές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, άφθονο υδατικό δυναμικό και μάλιστα επιφανειακό. Χαρακτηρίζεται γεωργικός από άποψη κύριας απασχόλησης και πηγής εισοδήματος, με έμφαση στις εντατικές καλλιέργειες (φρούτα, τεύτλα, βαμβάκι, κηπευτικά κ.λ.π.). Ανήκει στην πρώτη δεκάδα των αναπτυγμένων Νομών της Ελλάδας, με κριτήριο το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Τα δάση του Βερμίου και των Πιερίων καλύπτουν το 28% της έκτασης του Νομού και αποτελούν χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ανεπτυγμένη επίσης είναι η κτηνοτροφία καθώς και η ελαφρά βιομηχανία και βιοτεχνία, που σχετίζεται άμεσα με τις πρώτες ύλες του Νομού και την παράδοση. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις νωπών και επεξεργασμένων είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, τόσο σε πλήθος μονάδων, όσο και σε ποσότητα προϊόντος. Επισημαίνεται ότι το 65% της παγκόσμιας παραγωγής κομπόστας, δηλ. περίπου 250.000 τόνοι φρούτων ετησίως, επεξεργάζονται και τυποποιούνται στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Σημαντική παρουσία έχουν επίσης οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας, που τροφοδοτούν ικανοποιητικά τις ποιοτικές και ποσοτικές απαιτήσεις ολόκληρης της Ελληνικής αγοράς, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εξαγωγή των προϊόντων της.
Ο Νομός Ημαθίας διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, αξιόλογους τουριστικούς και φυσικούς πόρους και πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Γενικές πληροφορίες για την Ημαθία

Στην Ημαθία, οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις εμφανίζονται από τα προϊστορικά χρόνια και στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6.000 π.Χ.)
Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, ήταν κτισμένες οι ΑΙΓΕΣ, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Εκεί βρίσκονται οι Βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, ο Τάφος του Φιλίππου και τα μοναδικά ευρήματα τους. Στην περιοχή της Νάουσας, υπάρχουν σημαντικοί Μακεδονικοί Τάφοι, καθώς και η αρχαία Μίεζα και η σχολή του Αριστοτέλη, εκεί όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον μεγάλο φιλόσοφο.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια η Βέροια γίνεται θρησκευτικό κέντρο, ενώ το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Χριστιανική Πίστη, στο "Βήμα".
Η περιοχή ακμάζει στη Βυζαντινή περίοδο, από την οποία σώζονται πολυάριθμες Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες, καθώς επίσης και πολυάριθμα δείγματα της Μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, σημαντικά από αυτά σώζονται στην πόλη της Νάουσας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά τοπία, όπου συναντώνται μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα και σημαντικοί τόποι παραθερισμού και προσκυνήματος, όπως η Παναγία Σουμελά στην καστανιά, ο Αγιος Νικόλαος της Νάουσας, η Γραμμένη στο Βέρμιο.
Τα ορεινά Πιέρια και το Βέρμιο, που τα χωρίζει ο ποταμός Αλιάκμονας, αποτελούν χώρους ορεινών διαδρομών μεγάλης ομορφιάς.
Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Πηγαδιών, τα μεγαλύτερα στη χώρα μας, προσφέρουν άνετη εξυπηρέτηση και αξέχαστες ώρες στους φίλους των χειμερινών σπορ.


Διοικητικά όρια του νομού Ημαθίας

Ο νομός Ημαθίας βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Βόρεια συνορεύει με το νομό Πέλλας, νότια με το νομό Πιερίας, δυτικά με το νομό Κοζάνης και ανατολικά με το νομό Θεσσαλονίκης. Η συνολική έκταση του νομού είναι 1.701 τ.χ και οι κάτοικοι του 140.000. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι η Βέροια με 50.000 κατοίκους.

Ο νομός χωρίζεται σε δύο επαρχίες. Η μεγαλύτερη είναι η επαρχία Ημαθίας με πρωτεύουσα τη Βέροια. Μεγάλη πόλη της επαρχίας είναι η Αλεξάνδρεια, με 12.000 κατοίκους, στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού. Δεύτερη είναι η επαρχία της Νάουσας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, η οποία έχει 19.800 κατοίκους. Τέλος, επίσης μεγάλη πόλη της επαρχίας είναι ο Κοπανός με 2.000 κατοίκους.
Ο νομός περιλαμβάνει τους οδικούς άξονες :
Εγνατία οδός: (Θεσσαλονίκη-Βέροια-Δυτική Μακεδονία)
Οδικός άξονας: (Νάουσα-Βέροια_Αλεξανδρεια-Θεσσαλονίκη)

Επίσης διασχίζεται απο την σιδηροδρομική γραμμή :
Α Αθηνών-Λάρισας-Κατερίνης
Β Κοζάνης-Εδεσσας-Βέροιας_Πλατέος-Θεσ/νίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου