Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Συναγερμό έχει σημάνει στους καλλιεργητές ακτινιδίου της Θεσσαλίας

Metcalfa pruinosa

Συναγερμό έχει σημάνει στους καλλιεργητές ακτινιδίου της Θεσσαλίας, καθώς το
έντομο Metcalfa pruinosa έχει προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειές τους. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. Σύμφωνα με στοιχεία των γεωπόνων, το έντομο αυτό είναι εξαιρετικά πολυφάγο και η ταχεία διάδοσή του οφείλεται στην περιορισμένη παρουσία φυσικών εχθρών και στον μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών από τα οποία μπορεί να τραφεί.




Οι άμεσες ζημιές που προκαλεί το έντομο είναι η αφαίρεση φυτικών χυμών που έχουν αποτέλεσμα την ελάττωση της ανάπτυξης του φυτού, ενώ οι έμμεσες ζημιές οφείλονται στην παραγωγή μελιτώματος που επικάθεται στα φύλλα και στα φρούτα και δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη καπνιάς. Τα προσβεβλημένα φυτά εξαιτίας της καπνιάς είναι μαυρισμένα, έχουν καχεκτική όψη και παράγουν προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας.

Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου, όπως αναφέρεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί, πραγματοποιείται με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Neodryinus typhlocybae στις θέσεις διαχείμασης του φυτοφάγου στην έναρξη του κύκλου (μέσα άνοιξης) όπου υπάρχει και ο χαμηλότερος πληθυσμός. Η φιλοσοφία του προγράμματος «βιολογικής καταπολέμησης» είναι μέσω της εγκατάστασης ενός φυσικού εχθρού του φυτοφάγου εντόμου (έστω και σε χαμηλούς πληθυσμούς) , ώστε σε βάθος χρόνου να αναπτυχθεί ικανός αριθμός που θα θέσει υπό έλεγχο την προσβολή. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι επειδή στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ενδεδειγμένη λύση που προωθεί η Περιφέρεια είναι βιολογική, δηλαδή με την τοποθέτηση κλωβών όπου θα είναι εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί καταπολέμησης του φυτοφάγου εντόμου και όχι με χημικά μέσα.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη «ρίζα» του, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επιβλαβές έντομο μπορεί να βλάψει και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως αχλαδιές, ελιές, μηλιές και αμπέλια.
                                  
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου